Totaal aantal pageviews

zaterdag 1 juni 2013

Het belang van een 'goede selecteur'

Organisaties zijn vaak opzoek naar medewerkers die iets kunnen bijdragen in het bedrijfsproces en kunnen zorgen voor positieve ontwikkelingen. Door middel van het uitzetten van een vacature probeert een organisatie nieuwe medewerkers te werven. Vaak zijn er in een organisatie selecteurs die de beste mensen uit de vacatures pikken en op gesprek laten komen. Maar hoe weet je nu zeker dat dit ook de beste mensen zijn?



Vaak worden er in een vacature termen gebruikt die aangeven wat er verwacht wordt in de nieuwe functie. De sollicitant moeten bijvoorbeeld proactief zijn. Uiteraard kan een sollicitant zich hier op voorbereiden, waardoor het lijkt of hij deze functie-eis onder de knie heeft. Het is aan de selecteur om te kijken of de sollicitant daadwerkelijk proactief kan zijn. Door middel van de juiste vragen en goede observatie, kan de selecteur hier achter komen. Uiteraard biedt deze manier geen honderd procent zekerheid. De selecteur moet dus altijd een inschatting maken van zijn sollicitant en vertrouwen op zijn eigen kennis en ervaring dat de sollicitant geschikt is of juist helemaal niet.

Ook kan de selecteur beoordelingsfouten maken tijdens het gesprek. Zo is er bijvoorbeeld het halo-effect. De selecteur is dan gecharmeerd van een in het oog springende kwaliteit en denkt dat de andere kwaliteiten ook automatisch aanwezig zullen zijn. De sollicitant wordt misschien aangenomen en naarmate de tijd verloopt, kom je er dan achter dat dit niet de juiste plek is voor deze nieuwe medewerker. Zo zijn er nog een aantal fouten te benoemen die de selecteur moet proberen om achter te wegen te laten.

Het laat zien dat het moeilijk is om een goede werknemer te selecteren op basis van een gesprek. Ook lijkt het mij heel moeilijk om een goede selecteur te zijn; je moet al je vooroordelen van je af kunnen slaan en je moet door de 'ballon' van de sollicitant heen kunnen prikken. Ik denk dat de perfecte selecteur niet bestaat. Er blijven altijd wel mensen die je om je vingers weten te binden met hun grote praatjes en voorkomen. Wel denk ik dat je een goede selecteur kan zijn. Maar dat een goede selecteur veel ervaring heeft en heel veel mensenkennis. Het lijkt mij elke keer weer een uitdaging om de beste sollicitanten op te sporen en in te zetten in de organisatie. Kortom een moeilijk maar uitdagend vak!

Bron:
N@Tschool!
Sheets Hoorcollege 4 Selectie en Assessment: Het selectie-interview, Fons de Graaf. Fontys hogeschool HRM en Psychologie
Geraadpleegd op 1 juni 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten